Fordomme

Jeg har set ‘Ud af Intet‘, en af de forsvindende få tyske film, der får premiere i Danmark. Den har både åndeløst spændende momenter og har samtidig skarpt fokus på pinagtigt præcist at påpege de fordomme, vi alle slæber rundt på.

Filmen har faktisk to åbningsscener. Først en scene, der etablerer det miljø, hovedpersonen Katja og hendes mand Nuri er rundet af. Dernæst en scene, der starter med et nærbillede af Katja og Nuris lille søn Rocco, hvorefter vi hurtigt og effektivt spores ind på det liv, Katja og Nuri nu lever.

Ganske få minutter inde i filmen dræbes Nuri og Rocco af en bombe.

Ingen glamour her

Katja spilles blændende af Diane Kruger. Hun kan være svimlende smuk, som vi husker hende fra ‘Inglorious Basterds‘, og virkelig grim, da hun rammes af livets største sorg og ryger ned i misbrugsdyndet. Filmen er meget “grå” i tonen, og det regner næsten hele tiden. Efter et snevejr ser vi kun dets triste grålige efterladenskaber og ikke det tindrende hvide landskab. Og da vi på et tidspunkt er i Grækenland, ser vi tristesse og afsveden vegetation over det hele. Selv billederne af det Ægæiske hav i solskin er underligt blege. Billederne er mao afstemt efter Katjas formørkede sind.

Nuri og Rocco, som på sin vis er filmens egentlige hovedpersoner, er altid smukke – vi ser dem så at sige gennem Katjas erindringsbriller, også inden de bliver dræbt.

Hævn og fordomme

Jeg er med på, at filmens tema er hævn, men jeg var selv mere optaget af dens fokus på fordomme. I øjeblikket taler vi meget om den måde, visse voldsofre mistænkeliggøres, mens andre ikke gør.  Her, hvor en tyrker og tidligere kriminel myrdes, er politiet og pressen fra starten fokuseret på hans kriminelle karriere (og ikke på, at han ikke er dukket op på deres radar, siden sin løsladelse fra fængslet), fokuseret på hans “tyrkiskhed”, skønt han tydeligvis lever en ganske sekulær tilværelse og i det hele taget fokuseret på hans “anderledeshed”.

Uden at ødelægge spændingen for jer, der skal se filmen, kan jeg godt afsløre, at fordomme også spiller ind i Katjas bratte deroute og i den efterfølgende retssag.

Diane Kruger

Selvom filmen er lidt ujævn og måske lige det længste, anbefaler jeg den. Den minder om, at der må blive lavet mange film og tv-serier i Tyskland af langt højere kvalitet end alle de amerikanske, vi ser hele tiden. Og hvorfor gider vi øjensynligt ikke se dem? I et land, hvor undertekster mere er reglen end undtagelsen, giver det da ikke meget mening? Men selvfølgelig skal I først og fremmest se den pga dens filmiske kvaliteter og på grund af de interessante spørgsmål, den rejser. Og så pga Diane Kruger.

***

Trailer reviews

På YouTube er jeg flere gange faldet over et pudsigt fænomen, som hedder trailer reviews. Der er mange kanaler, der udelukkende gør det, eller som gør det sammen med egentlige filmanmeldelser. Lige først tænkte jeg, at det sgu da er en mærkelig subgenre, men jeg ser jo mange forfilm, og jeg tænker ofte over, hvordan de virker på mig. Så derfor vil jeg lige kort kommentere de tre forfilm, jeg så, da jeg var inde og se ‘Ud af Intet’.

Luk Solskinnet ind

Den her får jeg jo lyst til at se allerede inden traileren, bare fordi Juliette Binoche er med i den. Men traileren forvirrer mig, fordi jeg ikke helt fatter, hvad hun har gang i? Dog må jeg tilstå, at en film om en kvinde i hendes alder med et aktivt sexliv og som taler bramfrit om sine orgasmer, må jeg jo bare se!

Farvel til Tyskland

Denne her trailer fattede jeg ikke! Efter at have læst foromtalen, forstår jeg nu, hvad den går ud på. Men det er jo ikke meningen! Ikke desto mindre vil jeg dog klart overveje at se filmen – tysk humor er totalt undervurderet, ved vi jo efter at have set ‘Toni Erdmann‘.

Hvad vil Folk Sige

Denne her trailer virkede klart bedst af de tre, men selvfølgelig er det også en historie, vi har “hørt før”, og som derfor er umiddelbart genkendelig. Filmen er baseret på den norsk/pakistanske instruktør Iram Haq‘s egne oplevelser.

***

Néné er fast gæste-blogger på Grand-bloggen og blogger desuden på sin egen blog her.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s