To iskolde kvinder

Ikke kolde på isdronning-måden, men kolde på cool-måden.

Jeg taler selvfølgelig om hovedpersonerne i Wind River og Three Billboards outside Ebbing, Missouri.

Wind River går ikke i Grand længere, desværre, men Three Billboards går stadig, og det vil den nok gøre et stykke tid, for den har fået meget gode anmeldelser, en masse positiv snak på Twitter, fire Golden Globes, og der er mange folk i biffen til den.

Tematiske ligheder

De to film har forbløffende meget til fælles, selvom de også er meget forskellige. Hovedbegivenheden i begge film er voldtægt og mord på en ung lokal kvinde. De foregår begge i et lille indspist lokalsamfund fyldt med racespændinger og sladder. Og i begge film er der en stærk og overraskende kvinde i hovedrollen, omgivet af mænd, lige fra ækle voldtægtsmænd til skønne, stærke mænd, der både kan og vil dele deres følelser med andre. Eller de lærer det.

Wyoming

Taylor Sheridan, der har instrueret Wind River, har en række tv-serier bag sig udover Wyoming_in_United_States.svgfilm i den relativt action-prægede genre. Denne er sandelig også action-præget, og man bliver utroligt fascineret af det barske klima og de hårde livsvilkår i et indianerreservat i Wyoming. Elizabeth Olsen spiller den unge FBI-agent Jane, der helt uforberedt bliver sendt fra Las Vegas og direkte ud i ødemarken til det brutale mord på en ung indianerkvinde. Men selvom hun er rookie, og selvom hun er chokeret over forholdene, kulden, indianernes fjendtlighed m.v., så bliver hun aldrig nogen damsel in distress. Selv når hun klart er rædselsslagen, udviser hun den nødvendige handlekraft og det nødvendige mod uden at falde i actionhelt-gryden.

Missouri

Den uforlignelige Frances McDormand spiller hovedrollen i Three Billboards. Og hun er bare om muligt endnu mere vidunderlig, end hun plejer at være. Bortset fra i The Wire tror jeg ikke, jeg kan huske at have hørt så mange bandeord i løbet af så kort tid! Det mestrer hun virkelig – men selvfølgelig mestrer hun også at vise den sorg og sårbarhed, der ligger og lurer lige under hendes benhårde overflade, for her er det hendes datter, der er blevet voldtaget og myrdet.

Missouri_in_United_States.svgHendes samspil med Woodie Harrelson i en af de andre større roller er comedy gold, selvom filmen ikke som sådan er en komedie. Og uden at afsløre for meget, kan jeg godt fortælle, at filmen indeholder et (ja faktisk flere) af de mest rørende afskedsbreve i filmhistorien. Game of Thrones-fans kan også glæde sig til et gensyn med Peter Dinklage i en mindre, men markant rolle.

At le med fremfor af

Det er dejligt at gå i biografen og grine hjerteligt MED karaktererne i stedet for, som det ofte er i komedier, AF dem. Den næsten fyldte biografsal (søndag eftermiddag) lo meget og ofte, men der var også sug af spænding og små snøft. Også instruktøren af denne film er relativt ukendt (sikkert ikke af filmbuffs, men altså), men Martin Donagh leverer solidt håndværk og overraskende twists. Jeg regner med at kunne huske hans navn næste gang, en af hans film får premiere.

Afsted med dig – du vil blive overrasket over, at titlen, Three Billboards outside Ebbing, Missouri, slet ikke er svær at huske, når man først har grinet og grædt sig gennem filmen!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s