Néné kan også lide Dunkirk

Rigtig mange anmeldere, både herhjemme og i England/USA er enormt begejstrede for denne film, og det var både jeg og min ligeledes kvindelige bio-partner også, selvom denne film ikke består Bechdel-testen (vi syntes, den var lovligt undskyldt).

PÅ trods af at INTET i den film er overraskende, sad jeg på kanten af sædet og det gav et sæt i mig, hver gang der var en eksplosion (der er mange). Christopher Nolan er den vildeste mester i billed- og stemningsskabning, hvilket i særlig grad giver sig udtryk her, hvor der ikke rigtigt er nogen indre handling, hvor vi ikke lærer nogle personer særlig godt at kende, og hvor den ydre handling vil være kendt for de fleste. Tillige er musikken kolossalt svulstig og ville i andres hænder simpelthen bare være for meget. Men her har det en fantastisk effekt. Hattrick til Nolan, komponisten Hans Zimmer og fotografen Hoyte Van Hoytema for skabelsen af en filmoplevelse af typen, der virkelig skal ses i biografen og ikke på TV – og da slet ikke – for fanden da – på telefon eller iPad!

DR giver en opsummering af anmeldelserne her.

Og herunder en af de omsiggribende “trailer-reviews”. De har kun set den samme trailer, som du netop har set ⬆︎⬆︎⬆︎, men alligevel rammer de ret meget plet.

Hvis du er ung, kender du måske ikke baggrunden for filmen – evakueringen af de britiske (og franske) soldater fra stranden ved Dunkerque efter tyskernes knusende sejr ved Slaget om Frankrig i maj 1940. Det så ud til, at tyskerne havde krammet på både den britiske og den franske hær, men evakueringen af over 300.000 tropper betød formentlig et vigtigt første vendepunkt i krigen.

Alle skuespillerne har kun mindre roller – der er virkelig tale om en kollektiv præstation her af mange, mange skuespillere og statister. Men et par stykker skiller sig alligevel ud. Der er Mark Rylance som den heroiske ejer og kaptajn på det lille lystfartøj, som vi følger på vej over kanalen. Man ser hans smerte, længe før man hører om årsagen. En anden er Tom Hardy, der spiller en af de hårdt prøvede RAF-piloter. Endvidere medvirker den britiske popstjerne Harry Styles som en af de menige soldater.

Sluttelig en #funfact. Dette er den anden film inden for få måneder, der handler om evakueringen fra Dunkerque. Den første var Lone Scherfigs glimrende Their Finest Hour, hvor filmens meta-lag, dvs. den filmindspilning, som er dens omdrejningspunkt, er en propagandafilm om netop det.

1 Response

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s