Néné skutter sig

Du har nok hørt om en iransk filminstruktør, der pga Trumps indrejseforbud for muslimer (nåh nej, fra seks lande, der tilfældigvis er overvejende muslimske), blev væk fra Oscar-uddelingen tidligere i år. Det er Asghar Farhadi, der er et virkelig stort navn i filmbranchen. Det var hans anden Oscar, og denne film vandt også prisen for bedste manuskript i Cannes.

En Sælgers Død

Filmen hedder “Sælgeren“, en ret tvetydig titel, der bl.a. henviser til Arthur Millers teaterstykke En Sælgers Død, som hovedpersonerne, der er skuespillere, opfører på et lille teater. Stykket er kontroversielt set med den iranske censurs øjne, men det konstateres mere, end det kritiseres, hvilket er særdeles effektfuldt. Der er tårefremkaldende komiske scener i denne udgave af En Sælgers Død, bl.a. fremkaldt af de krav til anstændig påklædning, som det iranske præstestyre stiller.

Men En Sælgers Død spiller en birolle, så at sige. Hovedhistorien handler om, at kvinden, spillet af Taraneh Alidoosti, oplever et ubehageligt overfald, og at hverken hun eller hendes fortvivlede mand, spillet af Shahab Hosseini, ikke mindst pga den syge kultur omkring kvinder og nøgenhed, ikke ved, hvad de skal stille op bagefter. Og så rutcher handlingen på ubehagelig vis afsted derfra.

Filmen kan noget med gys på en, for en vesterlænding som mig, meget usædvanlig måde, og det hele foregår i en trist og nedslidt by, i triste og nedslidte lejligheder med mennesker, der mestendels er triste og nedslidte. Alt er temmelig gråt i gråt, kuldslået.

En sten i skoen

Mens jeg sad og så den, var jeg ikke rigtigt overbevist og syntes også, at den var for lang. Men efter et par dages overvejelse har den alligevel sat sig. Som sådan en ubehagelig følelse – en sten i skoen, måske?

Filmens tema er det urgamle, bibelske: Hævn. Er der katarsis i hævn? Gæt selv svaret.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s