’Aaah, polsk film.’

national-forum-of-music

Af Kim Foss

Overskriften tyvstjæler vi fra Informations Ralf Christensen, der fortsætter som følger: ’Tidlig Polanski. Wajda (R.I.P.). Kieslowski (R.I.P.). Zulawski (R.I.P.). Pawlikowski. Og her og nu 36-årige Tomasz Wasilewski med sin tredje spillefilm ’United States of Love’.’ I anmeldelsen – bragt i fredagens avis – drages der bl.a. paralleller til Roy Andersson og Krzysztof Kieślowski. Sidstnævnte er som bekendt ikke længere iblandt os, men hans film taler også til vor tid. Og hans mesterværk ’Rød’ havde tilfældigvis repremiere samme dag som ’United States of Love’. Vi anbefaler dem begge på det varmeste.

Den unge Tomasz Wasilewski er i øvrigt blandt de nominerede, når der i morgen lørdag uddeles European Film Awards i Wroclaw. Under normale omstændigheder ville man sige, at han har en slags hjemmebanefordel, men vore dages Polen er vist ikke hjemmebane for særligt mange kunstnere nu til dags.

Da Pawel Pawlikowskis ’Ida’ blev vist på polsk tv, indledte man med en lang ’forklarende’ sekvens, der mest af alt handlede om at miskreditere filmen og dens ubekvemme budskab. Prøv at læse, hvad Screen International rapporterer om netop den historie i denne artikel . I samme artikel varmes der også godt op under prisfestens to største favoritter: ’Jeg, Daniel Blake’ af Ken Loach og ’Min far Toni Erdmann’ af Maren Ade. Vi lover at rapportere dernedefra. Og husk at få set filmene. ’Toni E’ kører fremdeles i biografen. Og på tirsdag (den 13. december) afholder vi snigpremiere på ’Jeg, Daniel Blake’, som får regulær premiere 22. december.

Foto: National Forum of Music i Wroclaw, hvor EFA finder sted.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s