Néné ser romantisk komedie i Grand

Når franskmændene beslutter sig for at lave hel- eller halvromantiske komedier, går det i reglen godt. Og de er ganske gode til at give dem en anelse mere dybde og relevans end deres amerikanske fætre. Tænk fx på Familien Bélier om en døv familie eller kæmpesuccesen De Urørlige om en handicappet mand.

Høj af Kærlighed er den danske titel på denne veldrejede komedie om den svære kærlighed. Det er faktisk ikke en dårlig titel – jeg kan i hvert fald ikke komme på en bedre, selvom jeg er lidt vild med den engelske Up for Love.

Alt fungerer – smukke, dygtige skuespillere, velturnerede replikker, slapstick, tunge-i-kind halvintellektuel humor, højt tempo, overraskelser, you name it.

Og så altså det ekstra, det anderledes, der kommer til udtryk i den mandlige hovedpersons særdeles ringe højde (han er 1.36, så altså ikke almindeligt lille, men VIRKELIG lille) og i den kvindelige hovedpersons stedfar, der er tunghør. Der drages meget fine paralleller, og vi skånes ikke for grumme eksempler på mobning, chikane og ekstrem tankeløshed over for mennesker, der er anderledes.

Filmens helt enkle spørgsmål til os er, “Hvem er det egentlig, der er handicappet?” Er det mon egentlig ikke dig, der er så lille og forkrøblet inden i, at du piner andre med noget, de ingen indflydelse har på?

Et spørgsmål vi godt kan tåle at tygge lidt ekstra på i en tid, hvor chikane af dem, der af forskellige grunde ikke “passer ind”, finder sted overalt.

***

Néné er fast gæste-blogger på Grand-bloggen og blogger desuden på sin egen blog her.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s