Stones take på Snowden

Mange “filmbuffs” som mig har nok et lidt blandet forhold til Oliver Stone. Det er svært at komme udenom hans indlysende talent for at skrue en blockbuster sammen, der vil mere end bare tjene penge. Men stor filmkunst er det jo sjældent. Derefter bliver det naturligt at spørge, om stor filmkunst er det, der skal til for fx at vende en folkestemning? Det er jeg langt fra sikker på.

Og hvis jeg ønsker noget for denne film, så er det netop, at den vender folkestemningen. Om du personligt har sym- eller antipati over for Snowden er ikke så vigtigt for mig – det vigtige er, at du åbner øjnene for, at den altomfattende og kvælende overvågning, som vestlige demokratier har fået bildt sig selv og (mange af) os ind er nødvendig for at imødegå terrortruslen, har faretruende konsekvenser for vores demokratier. Ikke mindst når den finder sted samtidig med at mere og mere, som foregår blandt politikere og samfundets top, gemmes bag det, der fx i Danmark så ironisk kaldes “offentlighedsloven”.

Jeg har læst et par af dagens anmeldelser, hvilket jeg ikke plejer, når jeg skriver om film her på bloggen. Jeg læste dem ikke for at kvalificere min egen holdning, men mere for at se, hvilket aspekt vejer tungest hos andre. På Zetland er Jacob Jessen bekymret over, at han kedede sig og dermed over, om det brede publikum vil gøre det samme og så IKKE stille krav til deres politikere, kryptere deres telefonsamtaler, sætte tape på computerens kamera, etc. Jeg kan ikke gøre op med mig selv, om jeg deler hans bekymring!

I Politiken tror Katrine Hornstrup Yde på filmens opdragende egenskaber, og hun følte sig også godt underholdt undervejs. I Berlingske er Jacob Wendt Jensen nogenlunde enig.

Jeg har fulgt Snowden-sagaen meget tæt og har også set Laura Poitras‘ film Citizenfour mere end én gang. Hvis du ikke har set den, kan du lige se lidt klip fra den herunder.

Men jeg er jo også sådan en type, der trætter mine venner og familie med min evindelige snak om overvågning og manglen på transparens i lovgivning og beslutninger, der træffes på vores vegne af politikere og samfundets mest indflydelsesrige. Hvis du har lyst, kan du læse en artikel, der er ganske uenig med mig. Det er Morten Bay i POV International, der synes Snowden er en forbryder, der bør stilles for retten hjemme i USA og tage sin straf som en mand. Han mener også, at Snowden vil få en helt igennem fair retssag, fordi der vil være så kraftigt fokus på den. Jeg er ikke enig med ham, men det er under alle omstændigheder sundt at få udfordret sine synspunkter!

Jeg anbefaler Snowden (altså filmen) – især til alle dem, der ikke har set Citizenfour.

***

Néné er fast gæste-blogger på Grand-bloggen og blogger desuden på sin egen blog her.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s