Néné går i Grand – og ser X-Factor

Nej hov vent, det kan man da ikke, det er jo en respektabel biograf! Og nej, det kan man da heldigvis ikke. Men man kan se lidt fra en arabiske pendant – Arab Idol. Det kan man i den pan-arabiske samproduktion Idol, der dog i bund og grund er noget så sjældent som en palæstinensisk film. Faktisk er en hel del af den filmet on location i Gaza. Man kan godt tænke lidt over, at de ruiner, vi ser i filmen, faktisk ikke er lavet af papmache.


Hvis du har siddet og set X-Factor sammen med dine halv/helstore børn, så skylder du både dem og dig selv at tage dem med ind og se Idol. Den har alt, hvad man kan ønske sig af spændingskurve, bedårende børn, skønne teens, musikalsk talent og vilje til sejr og alt det der, som får folk over hele verden til at sidde klistret til TV, når diverse talentkonkurrencer løber over skærmen. Men her får dine børn mere med hjem – og forstår måske bedre, hvad det vil sige virkelig at have noget på spil.

Bortset fra dele af begyndelsen holder filmen sig ret tæt til den fantastiske historie om virkelighedens palæstinensiske knægt, Mohammed Assaf, der vokser op i Gaza, et sted hvor et ungt menneskes fremtidsudsigter er temmelig dystre. Fx er det næsten umuligt overhovedet at komme ud af Gaza – et bette landområde, der er noget mindre end Bornholm, men hvor der bor ikke mindre end 1.8 mio mennesker.

Noget af det, jeg godt kan lide ved denne film, er, at palæstinenserne ikke fremstilles som sådan nogle søde, kære, undertrykte nogen, vi ikke kan andet end holde med. Næh, vi får et godt indblik i, hvilken forrået verden de lever i og har levet i i mange år. Vi ser flere af børnene fra filmens begyndelse synke ned i det dynd, der er radikal Islam. Valgmulighederne for de børn er til at overskue!
Gz-mapMiddle East Map

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Min knægt kunne ikke rigtigt visualisere Gaza, og mon ikke mange af os faktisk har det som ham? Så her er det på et lille og et stort kort, borset fra at man selvfølgelig overhovedet ikke kan se Gaza på det store.

Filmens afsluttende scener er rigtige scener fra Arab Idol og fra gader og stræder i den arabiske verden, og selvfølgelig i særdeleshed fra Gaza. Denne begivenhed gik verden rundt, kan man læse, men er gået hen over mit hoved. Det begræder jeg og er glad for at være blevet oplyst. Og have knebet en lille tåre…


42 millioner views and counting…

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s