Néné går i Grand – og ser A Perfect Day

Denne film er som en humlebi. Der er ingen logisk forklaring på, at den er lykkedes. Min bio-følgesvend sagde bagefter: “Hvis du havde spurgt mig, om jeg ville med ind og se en film om krigen i Bosnien, så havde du fået et ubetinget nej. Uanset de fine skuespillere, dit gode selskab, den gratis billet, kaffen, croissanten, you-name-it, havde jeg sagt nej. Men nu er jeg SÅ glad for, at jeg har set den.”


De ældre eller de serie-nørdede af læserne husker måske tv-serien M*A*S*H, der holdt mange af os klistrede til tv-skærmene hver uge. M*A*S*H lavede sjov med Vietnam-krigen på en måde, der samtidig udstillede, hvor grusom, unødvendig og meningsløs den var.

Denne film benytter sig af samme tricks, så man det ene øjeblik sidder med tårer i øjenkrogen, det næste vender hovedet bort i væmmelse og det næste igen griner højt og hjerteligt. En kombination der næsten er umulig!

Hvor hovedpersonerne i M*A*S*H var læger, er de i denne film nødhjælpsarbejdere.

fedja-stukan
Fedja Stukan © Fedja Stukan

Manuskriptet er virkelig godt og troværdigt. Det er baseret på en bog af lægen Paula Farias, der har været chef for Læger uden Grænser i Spanien, så man kan tro på, at de ydre omstændigheder afspejler noget, der kunne have fundet sted. Og alle skuespillerne i de bærende roller yder deres bedste. Benicio del Toro i hovedrollen er lige dele sjov og tragisk (og temmelig sexet), Tim Robbins er Alle Kynikeres Overmand, den bosniske ex-soldat Fedja Stukan er fantastisk som tolken, der konstant kommer i klemme mellem dem han tolker for og dem han tolker til. Den franske Mélanie Thierry underspiller dejligt som nødhjælps-debutanten Sophie. Der er også en dansk skuespiller med i en mindre rolle, Morten Suurballe.

Noget af det, der i den grad hæver filmen langt op over simpel comedy, er de utroligt sjove, men alligevel dybsindige diskussioner, der finder sted om, hvorvidt de skal køre højre eller venstre om en død ko på vejen. Diskussionen er helt relevant og nødvendig, for de trænede nødhjælpsarbejdere ved nemlig godt, at der er en vejsidebombe placeret der. Den drejning, diskussionen tager anden gang, de kommer ud for en død ko, og udgangen på dilemmaet, er både sjov og særdeles tankevækkende.

Soundtracket er totalt rock’n’roll og indeholder selvfølgelig sange af  Lou Reed.

Filmen har premiere i næste uge. Se den!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s