Néné går i Grand: Where to Invade Next

where-to-invade-next-feature-hero

NY SERIE PÅ GRAND-BLOGGEN

Af Néné La Beet

Den snart 15-årige var den mest oplagte at invitere med ind og se Michael Moores seneste epos, Where to Invade Next, hvis udgivelse selvfølgelig er timet til at få indflydelse på det amerikanske præsidentvalg. Filmen havde premiere i sidste uge, angiveligt i et rekordstort antal biografer i USA, hvor dokumentarfilm ellers har ringe chancer. Michael Moore har skrevet et dybfølt takkebrev til distributører og andre, der har gjort den storstilede lancering mulig.

Inden vi gik ind i biografen, forklarede jeg sønnen lidt om Michael Moore, så han havde en idé om, hvad vi skulle se. Vi har lige været på familiebesøg i Californien, så han havde en helt akut fornemmelse af alt, hvad der er skønt og ikke-så-skønt ved USA. Da vi var derovre, så vi selvfølgelig en del TV. Vores familie forstår slet ikke, hvad vi taler om, når vi siger, at vi ikke ser TV! Nu er de temmelig liberale efter amerikansk målestok, så det var ikke FOX News, men mere moderate tv-kanaler som CNN, vi så. Alligevel var sønnen dybt forarget over nyhedsdækningen og det enorme omfang af TV-tid, som Trump nyder godt af.

I filmen besøger Moore en række lande i Europa + Tunesien. Han interviewer både autoriteter og almindelige mennesker for at finde ud af, hvilke ideer og koncepter han kan erobre og stjæle med hjem til USA. En af de ting, han til sin “forbløffelse” finder ud af, er, at mange af de gode og produktive offentlige tiltag, der findes rundt omkring i Europa, faktisk er opfundet i USA. Det gælder fx en ordentlig behandling af indsatte i fængslerne. Se det ville man aldrig have troet!
I Italien erobrer han lange ferier med løn.
I Frankrig erobrer han god og sund skolemad og tid til at spise den.
I Tyskland erobrer han middelklassen tilbage, så at sige.
I Portugal – i et af filmens mest rørende øjeblikke – erobrer han nej til dødstraf og afkriminalisering af stofbesiddelse.
I Norge erobrer han lighed for loven, tolerance og lav kriminalitet.
I Finland tilbageerobrer han et godt og effektivt skolesystem (opfundet i USA ifølge en interviewet skoleinspektør).
I Tjekkiet erobrer han gratis universiteter.
I Tunesien erobrer han gratis sundhedsklinikker for kvinder, inkl. gratis prævention og abort.
Og til sidst, i en grande finale, rejser han til Island og erobrer kvindemagt og fængselsstraf til bankchefer.

Da vi gik ud af biografen, udtrykte sønnen sin skuffelse over, at Moore ikke havde været i Danmark. Men han er også en 15-årig politisk bevidst kyniker, så tilføjede, at det måske ikke gav så meget mening alligevel, da Danmark jo er ved at forlade mange af de gode principper, som Moore gerne ville have med hjem til USA.

Photo: The Intercept.

Néné er fast gæste-blogger på Grand-bloggen og blogger desuden på sin egen blog her.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s